McCarrick Rapport als aanbeveling

Na de Spotlight onthullingen van de Boston Globe in 2002/2003 over pogingen van de R.K. Kerk om plaatselijke seksuele misbruiken te verdoezelen, hebben we nu in 2020 de 400+ pagina’s van het McCarrick Report over een vergelijkbare situatie in Washington DC.

Het heeft twee jaar geduurd om het af te ronden.

De 30 hoofdstukken onthullen in detail wie, hoe en wanneer de voormalig kardinaal McCarrick van Washington heeft laten opklimmen van priester tot bisschop, tot aartsbisschop en tot kardinaal, ondanks vele meldingen van zijn seksuele activiteiten met seminaristen. Blijkbaar werd het verbergen van misdaden mogelijk gemaakt door de medewerking van een Poolse adviseur van paus Johannes Paulus II en van hoge Vaticaanse ambtenaren.

Dit rapport en de Spotlight-onthullingen zijn indirect aanbevelingen. Zij vragen om meer van hetzelfde. Ze vragen om een verslag over wat onlangs in Australië is gebeurd met de onthullingen van voormalige misdienaars, om een verslag over vergelijkbare gebeurtenissen in Duitsland, in Chili en in landen die nog buiten beeld zijn gebleven.

Dit alles samen zou de curie moeten motiveren om van de troon te stappen en het hele corrupte autocratische systeem te ontmantelen. Als je niet leert van grove fouten, kun je er zeker van zijn dat je opnieuw grove fouten zult maken. Aanvullende informatie is te vinden onder de volgende twee links

  1. http://www.vatican.va/resources/resources_rapporto-card-mccarrick_20201110_en.pdf
  2. https://www.kn.nl/nieuws/misbruik/reacties-op-mccarrick-rapport-we-moeten-dit-kwaad-in-de-ogen-kijken/

Ed Schreurs, 20 november 2020

De meest treffende details van het rapport zijn te vinden in een NCR artikel onder de volgende link:
https://www.ncronline.org/news/accountability/vaticans-mccarrick-report-timeline-events