Jeugd, deugd en diaconie

Ruim tien jaar geleden begon Hans van Bemmel in Delft met M-twentyfive, de Engelse expressie van Matteus 25, waar zes van de zeven werken van barmhartigheid worden beschreven. Jongeren wilden niet meer naar de kerk, maar ze wilden wel de handen uit de mouwen steken, iets doen voor hun naasten. Zo werd een succesformule geboren, die vertakkingen kent in het bisdom Rotterdam en ver daarbuiten.

Zachte dood

Vroeger kregen we nog normen en waarden mee. De kerk, de school, de straat, de scouting en de sportverenigingen waren doordrenkt van het katholicisme, protestantisme of socialisme. Daar leerden we deugden. Tegenwoordig lijkt de jeugd geen deugden meer te kennen.

Met het verdwijnen van de zuilen en het verlies aan vertrouwen in allerlei grote instituties lijkt de deugd een zachte dood gestorven. Toch is de jeugd niet helemaal losgeslagen. Initiatieven als M-twentyfive laten zien dat er jongelingen zijn die niet alleen maar aan zichzelf denken, maar ook bezig zijn met het heil van andere, kwetsbare mensen bij het straatpastoraat, bij de voedselbank, in de vreemdelingenbewaring of in ziekenhuizen. Ze beleven daar hoe kwetsbaar het leven kan zijn.

M-25 groep groeit

Afgelopen week mocht ik bij onze M-twentyfive-groep weer 4 nieuwe leden verwelkomen. Ze zijn enthousiast en geïndividualiseerd, maar ze gáán ervoor om anderen te helpen. Ze beseffen dat dat de wereld mooier maakt. Prachtig toch? En ja, de pastor is er ook. Voor als ze een mening willen delen of een vraag hebben, bijvoorbeeld waar dat 7e werk van barmhartigheid in de bijbel te vinden is.