Onrust in Twente

In veel katholieke kerkgemeenschappen in Twente bestaat toenemende onrust over het beleidsplan van Kardinaal Eijk. Volgens dit plan worden binnen vijf jaar alle woord- en communievieringen in het weekend verboden. De eucharistieviering – die volgens de kardinaal ‘essentieel voor je christelijk leven’ is – moet meer centraal staan. Ook al is deze in een eucharistisch centrum, op grote afstand. Ook al zijn juist in Twente ‘kerk en dorp’ een twee-eenheid. Voeg daarbij de grote onrust rond kerksluitingen en het alleen nog centraal aanbieden van vieringen rond Pasen en Kerstmis, en de maat is vol. De onrust heeft geleid tot artikelen in de krant als

TROUW: Wie is de baas in katholiek Twente?
TUBANTIA: Hans Nijhuis wil Deltaplan voor de RK-kerk
DE STENTOR: Onrust onder katholieken
DE STENTOR: Kardinaal is een ramp voor de kerk

De artikelen zijn online te lezen met een gratis account.
Eén van de verontruste parochianen, Theo Leferink, roept in een e-mail op tot het tekenen van een petitie

 


 

Beste allemaal,

Vandaag opnieuw een artikel in de krant over de zorgelijke ontwikkeling in ons bisdom, ditmaal in Tubantia. Vanuit het bisdom geen enkele reactie tot dusver. “Laat maar even stormen. Het waait wel weer over! Daarna gewoon weer over tot de orde van de dag.” Zou dat nu ook weer het motto zijn bij kardinaal Eijk?

Als de kerk ons nog een beetje lief is, dan is het goed dat we van ons laten horen. Wellicht hebben jullie ook al jullie proteststem laten horen via www.kerkpetitie.nl. Een goed zaak. Dit kan m.i. nog steeds.

Of het helpt, weet ik niet, maar ik ben voornemens me in een persoonlijke brief te richten tot kardinaal Eijk (in cc aan vicaris en hulpbisschoppen), correct en respectvol uiteraard. Daarin wil ik ook duidelijk de waarom-vraag aan hem voorleggen op grond van praktische voorbeelden.

Daar zou ik ook graag een bloemlezing van meningen van zoveel mogelijk individuele parochianen aan toe willen voegen. Bij deze wil ik jou vragen of je hieraan een bijdrage zou willen leveren leveren.

De vraag waar ik graag jouw persoonlijke reactie op zou willen ontvangen luidt: “Wat vind jij van het voorgenomen bisdombeleid waarbij woordcommunievieringen op zondag in de komende vijf jaar worden afgebouwd tot nul?”

Je reactie ziet er als volgt uit:
Voornaam (achternaam hoeft niet) + leeftijd + plaatsnaam
Reactie in 5 tot 7 regels
Retour vóór 31 januari a.s. naar theo.leferink@gmail.com

Bij voorbaat dank.

N.B. Als je wilt, stuur dit bericht dan door naar andere bezorgde parochianen. Zo kan de olievlek steeds groter worden.

Met vriendelijke groeten,
Theo Leferink Steenwijk