Symposium rituelen met Andries Govaart

Franciscus
Mariënburg komt naar u toe op 11 juni in Den Haag
en op 18 juni in Roermond.
Ieder van ons weet het: bij het vieren van een bijzondere gebeurtenis red je het niet het met woorden alleen. Een gebaar, een symbool, een ritueel zegt vaak meer dan duizend woorden.

Ritualiteit
Ieder van ons weet het: bij het vieren van een bijzondere gebeurtenis red je het niet het met woorden alleen. Een gebaar, een symbool, een ritueel zegt vaak meer dan duizend woorden.

Wat is een ritueel eigenlijk;
kent het een grondvorm? En hoe kom je tot een ritueel bij een verjaardag, bij een verhuizing, bij het afscheid van het werk, bij het vieren van een relatie, bij de dood van een kind, bij …?

‘Nieuwe rituelen bij bijzondere levensmomenten’
Stel:

  • Je bent blauwhelm en je wordt uitgezonden. Hoe neem je afscheid van je gezin, familie, vrienden?
  • Je hebt een zware operatie voor de boeg. Met wie wil je daarbij stilstaan en je voorbereiden?
  • Je kiest voor elkaar en gaat samenwonen. Wanneer en met wie wil je dat vieren?

Zomaar drie voorbeelden die vragen om een pas op de plaats, een markering. Hoe doe je dat in een samenleving waar de kerk – vaak leverancier van rituelen – bijna is verdwenen?

Toelichting: Levensmomenten vieren we (!) met woord en gebaar, geur en kleur, eten en drinken. Dat doen we in iedere samenleving, al zolang we bestaan. De zoektocht naar grondvormen van deze ritualiteit brengt ons in een veelzijdig landschap. Eenmaal vertrouwd met dit idioom maken we de stap om zelf te komen tot een eenvoudig en helder ritueel voor een concrete gelegenheid.

We doen dat aan de hand van het werk van de kunstenaar Frederick Franck (1909-2006). Zijn werk gaat bij uitstek over onze diepere menselijke laag van symbolen en symboliseren. En natuurlijk zingen we ook en eindigen we feestelijk!

Deelname is gratis. Het programma inclusief lunch wordt u aangeboden door de Mariënburgvereniging en wordt mede mogelijk gemaakt door de belangeloze inzet van:

Aanmelden kan als volgt:

  1. LIEFST: Klik <HIER> voor het digitale aanmeldingsformulier en volg de instructies.
  2. Download de onderstaande .pdf folder. Vul de antwoordkaart in, kruis de gewenste datum aan, knip deze kaart uit, (gratis) posten en u ontvangt een bevestiging van deelname via de mail.

pdfKlik hier de folder 'Nieuwe rituelen bij bijzondere levensmomenten'