Ad-Limina

https://Marienburgvereniging.nl/images/220429_Marioepol/221010_Logo.png

Persbericht

De ‘Mariënburgvereniging van kritisch katholieken’ wil haar grote verontrusting uitspreken over het ad-limina bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan ‘Rome’ en de paus, want zwijgen is geen geloofwaardige optie. Dat ad-limina bezoek brengt nog maar eens aan het licht hoe groot de kloof is tussen de meeste bisschoppen en de meeste gelovige katholieken in Nederland. Wat over dat bezoek naar buiten komt, is troosteloos in de ogen van veel, heel veel katholieken.

Het zou moeten gaan over of en in welke mate Nederlandse katholieken de ziel en de compassie terugbrengen in de samenleving. Of wij bewogen zijn met de medemens, vluchtelingen opvangen, respect hebben voor andere relaties dan tussen man en vrouw, armoede de wereld uit helpen, bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde – in kerkelijke termen: over hoe de Nederlandse katholieken omgaan met de encyclieken Laudato si’ en Fratelli tutti van paus Franciscus. Het zou ook moeten gaan over hoe gelovige katholieken daartoe steun kunnen zoeken bij elkaar in geloofsvieringen.

Maar het lijkt vooral te gaan om kardinaal Eijk die in Rome vraagt om een gender-encycliek alsof zijn vermaledijde boek De band van de Liefde niet al genoeg afkeuring teweeg heeft gebracht. Gelovige katholieken zitten helemaal niet te wachten op starre wetten en op een kardinaal die onder de lakens kijkt – alsof hij weet wat God zou willen of bedoelen. De kardinaal heeft ook weinig tot niets begrepen van andere verbintenissen dan het huwelijk tussen een man en een vrouw. Dan de Vlaamse bisschoppen: zij hebben een liturgie ontwikkeld voor de inzegening van lhbti relaties.

Het afgelopen jaar hebben veel katholieken bijgedragen aan het wereldomvattende synodale proces van paus Franciscus. Ook landelijke verenigingen als de Mariënburgvereniging en het Netwerk van Katholieke Vrouwen hebben zelfstandig hun reacties ingeleverd in Rome. Hopelijk is tijdens het ad-limina bezoek ook het brede spectrum van meningen over geloof en kerk anno 2022 aan de orde geweest.

De Mariënburgvereniging roept de katholieken in ons land daarom op hun onvrede te uiten over dit ad-limina bezoek en om hun stem te verheffen: dat wij het anders willen, een ander geluid, een kerk die luistert naar waar mondige gelovigen van nu behoefte aan hebben.

10 november 2022
Prof. Harrie van den Akker,
Voorzitter Mariënburgvereniging

pdfKlik hier voor de .pdf van dit persbericht